Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Вчителям

Календар

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Візитка

Головна » 2012 » Жовтень » 30 » ЗРЛУС - 5 років
17:15
ЗРЛУС - 5 років

Діяльність Згурівської ради лідерів учнівського самоврядування за 5 років

 З жовтня 2007 року почала свою роботу Згурівська рада лідерів учнівського самоврядування. Вона  має свою структуру, до складу якої входить координаційна рада, рада лідерів, рада координаторів, вісім комісій, 17 загальноосвітніх шкільних рад дітей району, партнери, громадські організації.

ЗРЛУС має свою програму, статут, символіку ( емблему, девіз та гімн).

Основна мета діяльності Згурівської ради лідерів учнівського самоврядування – проведення цікавої, змістовної та результативної роботи з усіх напрямів, у яких традиційно беруть участь дитячі організації; сприяння об’єднанню педагогічної, учнівської та батьківської громадськості навколо питання розвитку учнівського самоврядування, допрофесійної підготовки лідерів громади, культурному розвиткові, духовному забезпеченню учнівської молоді; формування навичок самоврядування, соціальної активності і відповідальності у процесі практичної громадської діяльності; розвиток творчих здібностей школярів у позаурочний час; об’єднання дітей та підлітків для добрих, корисних та цікавих справ.

Згурівська рада лідерів – це 7 програм, 31 проект, серед яких 10 власних проектів, 17 дієвих загальноосвітніх рад дітей, згуртованих, цілеспрямованих та наполегливих координаторів органів учнівського самоврядування, «Школа лідерів» Будинку дитячої та юнацької творчості» і  невичерпна енергія всіх тих, кому не байдужі питання виховання дітей, їх всебічного розвитку і самореалізації.

Згурівська рада лідерів учнівського самоврядування має вісім дієвих комісій: комісія з питань партнерства та міжнародних відносин, комісія з питань захисту прав дитини та допомоги в проблемних ситуаціях, комісія з питань загальної та позашкільної освіти, комісія з питань преси та інформації, комісія з питань екології та краєзнавства, комісія з питань спорту та здорового способу життя, комісія з питань толерантності та духовного розвитку, комісія з питань культури та дозвілля, до складу яких входять голова комісії, заступник і три члени - представники учнівської молоді різних шкіл Згурівського району,  завдання яких полягає в організації роботи органу самоврядування дітей та учнівської молоді в окремо взятому напрямі.

Учнівське самоврядування Згурівщини за 5 років набуло широкого розвитку і дієвості .

У Будинку дитячої та юнацької творчості створено кабінет по роботі з лідерами учнівського самоврядування Згурівського району, оформлені відповідні стенди. Щороку оновлюється документація роботи лідерів ЗРЛУС.

Наша Згурівська рада лідерів учнівського самоврядування протягом 5 років працювала за програмою „Лідер у кожному з нас”, яка включає в себе такі проекти як „ Я – особистість”, „Я – громадянин”, „Я – лідер”, „Школа лідерів”, а також власні проекти «Визначні особистості мого краю», «Молодіжна адміністрація». Шляхом реалізації даної програми ми допомагаємо дітям та підліткам пізнати себе, сформувати себе як особистість, як громадянина, як лідера.

Реалізовуючи проект „Я – особистість” та «Визначні особистості мого краю» лідери Згурівського району зібрали матеріал про видатних людей Згурівського краю. На основі зібраного матеріалу координатори Костюк Галина Іванівна та Ташпулова Тетяна Володимирівна створили макет брошури «Визначні особистості мого краю», а депутат обласної ради Цвик Василь Вікторович виділив кошти на видання ста екземплярів даної брошури.

У рамках проекту „Школа лідерів учнівського самоврядування” проводилося навчання лідерського активу. Метою таких засідань було забезпечення постійного професіонального росту дітей-лідерів, їх інформованості щодо нормативної та методичної бази діяльності органів учнівського самоврядування дітей та учнівської молоді. Завданнями було організація та систематичне проведення сесій, створення системи навчання дітей-лідерів, робота заочної Школи лідерів через мережу Інтернет, налагодження систематичного і правильно оформленого видання лідерської газети «Шкільний вісник Згурівщини». На одному із засідань була присутня координатор обласної ради дітей Київщини Доценко Тетяна Миколаївна. Тетяна Миколаївна провела навчання з лідерами про співпрацю  комісій Згурівської ради лідерів учнівського самоврядування з комісіями загальноосвітніх навчальних закладів; а також були присутні депутати районної ради, партнери ЗРЛУС Сергій Ігорович Владіміров та Віктор Анатолійович Бойко. Неодноразово засідання школи лідерів відвідувала директор Будинку дитячої та юнацької творчості Галина Іванівна Кислицька.

Налагоджені партнерські стосунки з депутатами районної ради Сергієм Ігоровичем Владіміровим, Миколою Миколайовичем Бойком, Валентиною Іллівною Шаховською, Віктором Анатолійовичем Бойком, Надією Федорівною Івахненко, Ларисою Петрівною Мельник, Сергієм Миколайовичем Олійником. Підписані Угоди з редакцією газети «Панорама», в особі головного редактора Лариси Петрівни Мельник; Згурівською районною державною адміністрацією, в особі голови Василя Михайловича Явона; Згурівською районною радою, в особі голови Сергія Анатолійовича Малого; службою у справах дітей Згурівської районної державної адміністрації, в особі начальника служби Зленка Олега Валерійовича; відділом  культури і туризму Згурівської районної державної адміністрації, в особі начальника Стукала Павла Івановича; Товариства  Червоного хреста Згурівської районної державної адміністрації, в особі керівника Товариства Удовенко Ірини Петрівни; Згурівським районним управлінням юстиції, в особі начальника управління Ярмака Олексія Івановича; Асоціацією батьківської громадськості, в особі Яременко Любові Василівни.  Створена ініціативна група по співпраці з партнерами, в яку ввійшли лідери загальноосвітніх шкіл та голови комісій.

Щороку 7 грудня в рамках реалізації проектів «Я – лідер» та «Молодіжна адміністрація» актив лідерів учнівського самоврядування Згурівщини зустрічаються з головою районної державної адміністрації. Неодноразово   проводилася зустріч з Василем Михайловичем Явоном. Під час зустрічі Василя Михайловича було ознайомлено з основними напрямками роботи лідерів Згурівщини, реалізацією окремих проектів, проведенням акцій. Кучеренко Сергій та Жовтоног Ірина презентували діяльність Згурівської ради лідерів учнівського самоврядування, проекти „Екологічний марафон» та «Визначні особистості мого краю».  Налагоджена співпраця по організації заходів з благоустрою населених пунктів та відкритті нових імен талановитих земляків – народних умільців, з подальшим виготовленням брошури про цих людей та організацією виставки їх робіт. Під час зустрічі було  створено спільну раду з обов’язковим проведенням спільних засідань. Також ввійшло в традицію щороку проводити звіт – свято разом з партнерами  «Лідер року».

Реалізовуючи проекти «Вивчаємо та реалізовуємо свої права» та «Дитяча громадська приймальня» лідерами Згурівщини були проведені опитування та бесіди різної тематики, правові тижні, КВК. Також ми взяли участь 9 грудня 2011 року у проведенні правничого квесту «Феміда» обласного масштабу.  У квесті брали участь чотири команди: «Вагомі аргументи» (Згурівська гімназія), «Стражі порядку» (Аркадіївський НВК), «Правознавець»  та «Право» (Згурівська ЗОШ), а також наші партнери: головний спеціаліст служби у справах дітей Довженко Марина Сергіївна , голова ради районної організації Профспілки працівників освіти і науки України Івахненко Надія Федорівна, працівник управління юстиції Згурівського району Цатурян Алла Едуардівна, координатори: Чуприна Ірина Петрівна –Згурівська ЗОШ, Мурдід Ольга Олександрівна – Згурівська гімназія, Кислицька Галина Іванівна – директор Будинку дитячої та юнацької творчості.   Переможцем стала команда «Право» (Згурівська ЗОШ), яка була нагороджена Грамотою. Решта команд отримали Подяки.

З 1 по 19 грудня щороку Згурівська рада лідерів учнівського самоврядування у рамках програми «Поділись своїм теплом» проводила акцію «Майстерня Святого Миколая». Під час проходження даної акції були проведені такі заходи: опитування серед дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими потребами з метою вивчення їхніх інтересів, творчих потреб, нахилів; написання листів Святому Миколаю; організовувалася  робота творчих майстерень Святого Миколая за інтересами; проводилися виставки дитячих робіт; організовувалися і проводилися святкові концерти.  Актив комісії толерантності та духовного розвитку ( Важка Тетяна, Коваль Наталія, Тимченко Антон) в рамках акції «Подаруй іграшку другу» разом із координатором Костюк Галиною Іванівною та партнером ЗРЛУС, депутатом районної ради Олійником Сергієм Миколайовичем відвідали Згурівський районний центр соціально – психологічної реабілітації у селі Стара Оржиця і подарували дітям м’які іграшки та ігри. Також лідери Згурівщини брали активну участь в акції Всеукраїнського благодійного фонду «Від серця до серця».

     Згурівська рада лідерів учнівського самоврядування, реалізовуючи власні проекти «Милосердя і доброта – людства два крила», «Поспішай творити добро», «Волонтери – люди доброї волі», протягом квітня – травня у приміщеннях загальноосвітніх закладів Згурівського району провели ряд благодійних масових заходів. У заходах взяли участь всі бажаючі, всі, хто відкритий душею і небайдужий до людських проблем і, звичайно, зробити свій внесок у благодійну справу.

Лідери деяких шкіл зібрані кошти віддали хворим дітям у своєму селі, а такі школи як Войківський НВК (лідер Перепелиця Вікторія), Пасківщинський НВК (лідер Перепелиця Юлія), Турівський НВК (лідер Опарко Олександр), Усівський НВК (лідер Прилуков Дмитрій), Лизогубослобідська ЗОШ (лідер Кривенко Тетяна), Старооржицька ЗОШ (лідер Коваль Наталія) передали їх комісії волонтерів ЗРЛУС. Лідери Важка Тетяна та Панасюк Вікторія  під керівництвом координатора Костюк Галини Іванівни, партнера ЗРЛУС, депутата районної ради Сергія Миколайовича Олійника  передали в сім'ю Тарасюка Миколи Максимовича та Тимчишиної Наталії Іванівни села Нова Олександрівка, в яких хвора дитинка на ДЦП, зібрані кошти в сумі 1706 грн.

Тісна партнерська співпраця у нас ведеться з депутатом районної ради, головним редактором газети „Панорама” Ларисою Петрівною Мельник. На сторінках газети „Панорама” лідери загальноосвітніх закладів поміщають статті про діяльність своїх організацій на місцях та виконання планів роботи, велася рубрика «Люди твої, Згурівщино!»

Члени комісії преси та інформації ЗРЛУС та загальноосвітніх закладів  працювали над проектом «Власні засоби масової інформації». Адже газета – рупор навчального закладу. І деякі школи Згурівського району мають уже свої газети: Згурівська гімназія, Красненська ЗОШ, Старооржицька ЗОШ, Згурівська ЗОШ, а також створена у березні 2010 року газета Згурівської ради лідерів учнівського самоврядування «Шкільний вісник Згурівщини», яка виходить щомісячно.  Учні розподілили між собою обов’язки, створили редакційну колегію, попрацювали над створенням концепції газети, пишуть, редагують, видають. Ставлять гострі питання та шукають на них відповіді, піднімають на поверхню проблеми та радяться щодо їх вирішення. Пробують себе в ролі кореспондента, коректора, редактора. Це надихає, додає впевненості і, разом з тим, дисциплінує, спонукає до творчості. У лютому 2012 року редакційні колективи Красненської ЗОШ, Старооржицької ЗОШ , ЗРЛУС взяли участь у відкритому обласному конкурсі юних журналістів «Вперед, юнкор!» Газета «Шкільний вісник Згурівщини», яку випустила Лизогубовослобідська ЗОШ, внесена до  Каталогу шкільних газет Київщини.

Діти-лідери Згурівського району вдало поєднують відпочинок і працю, виконуючи різноманітну суспільно-корисну роботу.

Комісія з питань екології, спорту та здорового способу життя протягом п’яти років працювала за програмою „Наша планета-наш дім”, в яку входять проекти  „Довкілля”, „Ошатне містечко”, „Молодь обирає здоров’я”, „Я досягну успіху без...”. Основними напрямами даних проекті було і залишається покращення екології свого краю та вивчення визначних місць, озеленення своїх населених пунктів, покращення екологічного стану місцевості та пізнання історичних пам’яток рідного краю, проведення мотиваційної роботи серед дітей, батьків та відповідальних владних структур щодо покращення стану кожної території тощо.

Комісією було організовано практичну природоохоронну роботу шкіл району за проектом «Екологічний марафон» та в межах акцій „День Землі”, „Посади сад”, „Ліси для нащадків”, «Ріки мого дитинства”, „Парад квітів біля школи...”. Екологічний марафон проводився: 

- 2009 рік - у Згурівці, під час проведення якого відбулося прибирання паркової зони, закладання каштанової та дубової алей;

- 2010 рік - у селі Аркадіївка. Тут було проведено семінар «Розвиток креативних здібностей учнів», який підготували лідери Пелехать Марія та Рекеда Людмила, впорядкування території парку, закладена каштанова алея, була організована і проведена виставка «Друге життя непотрібним речам», під час якої лідери проявили свої креатині здібності. Лідери відвідали Зразковий Аркадіївський музей;

- 2011 рік - у селі Право Жовтня. Основне завдання даного заходу полягало в тому, щоб закласти фруктовий сад і посадити алею з декоративних кущів (акції „Посади сад” і „Зелений паросток майбутнього”). Дану ідею підтримав і допоміг в її реалізації наш партнер Сергій Ігорович Владіміров, закупивши 50 саджанців фруктових дерев і 20 саджанців декоративних кущів. У проводенні даного заходу разом з лідерами Згурівщини взяли участь  депутати районної ради та  партнери Сергій Ігорович Владіміров, Сергій Миколайович Олійник, сільський голова села Право Жовтня Наталія Петрівна Андрійченко, дирекція школи. Директором Правожовтневської школи було проведено майстер-клас „Як правильно посадити дерево”; 

- 2012 рік - у селі Войково. У марафоні взяли участь лідери Згурівщини, голова районної ради Малий Сергій Анатолійович, директор Будинку дитячої та юнацької творчості Кислицька Галина Іванівна, методисти БДЮТ Ташпулова Тетяна Володимирівна та Костюк Галина Іванівна, дирекція та учні Войківського НВК, сільський голова Семенець Іван Іванович, жителі села Войково – переселенці з Чорнобильського краю: Пісковець О.О., Білановський В.І., Нестеренко М.М., Лавренюк О.О., Білановський В.Й., Луценко Г.М. Екологічний марафон розпочався оглядом виставки «Збережемо барвистий світ» і продовжився  у шкільному музеї «Історія школи». З матеріалами музею лідерів Згурівщини познайомили Перепелиця Вікторія та Предко Олена. .  Зі вступним словом звернулася до всіх присутніх директор Войківського НВК Окопна Валентина Миколаївна. З вітальним словом виступила директор БДЮТ Кислицька Галина Іванівна. Всіх учасників привітав партнер ЗРЛУС, голова районної ради Малий Сергій Анатолійович. Основне завдання даного заходу – закладання березового парку в центрі села. Традицією для лідерів стало писати побажання для нащадків і закопувати в капсулі в парку чи саду, який вони закладають, з надією, що розкопають її через 10 чи 20 років.

Працюючи над проектом „На крилах натхнення” лідери Згурівщини ставили своєю метою виявлення талановитих дітей Згурівщини та підтримка і розвиток їх таланту, обдарованості шляхом проведення різних масових заходів у загальноосвітніх закладах та на підсумковому святі «Лідер року».

За допомогою підтримки партнерів, депутатів районної ради Віктора Анатолієвича Бойка, Сергія Миколайовича Олійника, Миколи Івановича Шкаврона для Згурівської ради лідерів учнівського самоврядування були  проведені екскурсійні  поїздки до Канева,  Переяслав-Хмельницького, музеїв Києва.

Щороку проводиться рейтингове оцінювання діяльності лідерів Згурівщини. Переможців нагороджують Грамотами та Подяками.

Діяльність лідерів учнівського самоврядування у загальноосвітніх закладах нерозривно пов’язана з педагогами-організаторами. Найактивнішими, найдієвішими педагогами-організаторами були Катерина Петрівна Островська (Новоолександрівський НВК), Наталія Віталіївна Рекеда (Жуківська ЗОШ), Людмила Вікторівна Дзядевич (Аркадіївська ЗОШ), Ольга Олександрівна Мурдід (Згурівська гімназія), Тетяна Ігорівна Кисіль (Малоберезанська ЗОШ), Алла Іванівна Чиж (Войківський НВК), Жанна Віталіївна Калініченко (Лизогубовослобідська ЗОШ). Особливий внесок у розвиток  і діяльність учнівського самоврядування Згурівського району зробила методист Будинку дитячої та юнацької творчості Тетяна Володимирівна Ташпулова.

Лідери Згурівщини брали активну участь у роботі сесій обласної ради дітей Київщини. Представниками на цих сесіях були: Антон Тимченко,Євгенія Скринник (Згурівська ЗОШ), Тетяна Важка та Вікторія Панасюк (Згурівська гімназія), Анатолій Петера та Володимир Чорний (Середівська ЗОШ ), Ірина Жовтоног (Аркадіївська НВК), Сергій Кучеренко (Малоберезанська ЗОШ). Тимченко Антон та Кучеренко Сергій були по черзі головами комісій з питань екології та краєзнавства обласної ради дітей Київщини. Антон від обласної ради дітей Київщини був посланий в «Артек», де, проявивши свої вміння, здібності і креативність, став членом Всеукраїнської ради старшокласників.

Наша незалежна держава потребує молодих, ініціативних та відповідальних лідерів. Тож працюйте, творіть, розвивайтеся!

Переглядів: 944 | Додав: ttashpulova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту

Освітній портал "Педпреса"

Корисні посилання


Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz